”Sika-konsepti toimi loistavasti”, eli EKEK-palautteen valitut palat

Elokuvakulttuurin edistämiskomitean EKEK-festivaali kuuluu perinteisesti Oudon silminnäkijän elokuvavuoden kohokohtiin.

Salaperäinen pikkufestari täyttää kesäkuussa 10 vuotta ja siirtyy Orioniin perinteisestä paalupaikastaan, remontissa kärvistelevästä Kino Engelistä.

Olen toisinaan osallistunut tapahtumaan järjestäjänä ja toisinaan rivikatsojana, tietämättä ohjelmistosta mitään ennen elokuvien ilmestymistä kankaalle.

Ei ole salaisuus, että kuluneiden vuosien aikana edistämiskomitea on upottanut festivaalin markkinointiin nolla euroa. Budjetit on käytetty Kino Engelin vuokraamiseen, koneenkäyttäjän palkkioihin ja siihen, mitä valkokankaalla on milloinkin näkynyt.

EKEK on kuitenkin alusta asti herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa ja internetin foorumeilla, joita selaamalla voi takautuvasti tutustua festivaalin ohjelmistoon ja vastakaikuun. Ennakkotiedot ja jälkipulinat keskittyivät (ja jossain määrin keskittyvät edelleen) lähinnä Punk in Finland -foorumilleStreet Spirit -foorumille ja Elitisti-foorumille, joka oli alkuvaiheissa EKEK-informaation pääväylä.

Eräänlainen lähtölaukaus kajahti maaliskuussa 2006, kun Antti Tohka alkoi paaluttaa ensimmäistä EKEK-festivaalia verkkojulkaisu Elitistin keskustelupalstalla.

Kaava on tuttu NV-elokuvafestivaaleilta, eli elokuvaa elokuvan jälkeen, kunnes järki lähtee”, myös Night Visionsin pyörittäjiin kuulunut Tohka selitti viestiketjun Elokuvakulttuurin riemuvoitto 3.6.-4.6.2006, Kino Engelissä avauksessa.

Ohjelmassa on koko yö EKEK:n suosittelemia, aiemmin Suomen
valkokankaalla kokonaan näkemättömiä tai muuten vain harvoin valkokankaalla nähtyjä yyber päräyttäviä aarteita. Ohjelmisto pidetään salassa. Ne jotka luottavat makuumme, ovat tervetulleita. Paskasakki ja amatöörit pysyköön poissa.”

Ainakaan vuonna 2006 ei ollut turhan selvää, mikä tällainen komitea oikein oli.

Elokuvakulttuurin edistämiskomitea on rekisteröimätön ja poliittisesti sitoutumaton elokuvakulttuurin kuluttajien etujärjestö”, Tohka määritteli.

twin

TUNTEMATON OHJELMISTO herätti luonnollisesti epäluuloja, mutta viestiketjusta päätellen varauksia sateli kevään aikana järjestäjille Kino Engelin täydeltä.

Sunnuntaina 4. kesäkuuta 2006 oli siirrytty sanoista tekoihin. Carnival of Souls, Coonskin, Top of the Heap, Double FaceVäkivallan vihollinen 3 ja kaikki muut ensimmäisen kattauksen elokuvat oli nähty. Keskustelupalstalla alkoi tapahtuman jälkipyykki.

Palautevyöryn avasi JoonasS:

Jea oli siisti festari! Lisää tällaisia, jos tosiaan ei ollut paljon vaivaa järjestää.”

Myös seuraava kommentoija Ilja Rautsi oli tyytyväinen ohjelmistoon ja tapahtuman sika säkissä -luonteeseen.

Elokuvien yllätyspuoli oli myös virkistävää, kun ei todellakaan ollut pienintäkään aavistusta mitä helvettiä seuraavaksi onkaan luvassa ennen kuin nimi ilmestyi kankaalle. En ymmärrä miksi jotkut halusivat mennä kyselemään mitä on luvassa.”

Kaiken kaikkiaan hieno yö”, kirjoitti KCrimso ja Pekka Koivunen jatkoi diggailua:

Helvetin hieno! Oli todella mielenkiintoista odottaa mitä seuraavaksi screenille ilmestyy, kun ei ollut minkäänlaista etukäteiskäsitystä tulevasta. Minäkin kuuluin siihen koulukuntaan, joka ei etukäteen tuotoksia halunnut kuulla. Ehdottomasti vastaavia lisää!”

Idea toimi hyvin, joten toistekin ollaan mukana jos vastaavaa järjestätte (ja onnistutte pitämään tason yhtä korkealla)”, Martin lupaili.

Loisto konsepti tämä ”sika säkissä”, tulen toistekin ehdottomasti”, nimimerkki Shocky vakuutti. ”Kiitti EKEK:lle, tämä oli samaa tinkimätöntä taiteellista tasoa kuin edellinenkin tapahtuma (jossa harmillisesti missasin parit leffat, esim. Frat King, kun ei ollut turnauskestävyyttä).” 

Mikä edellinen tapahtuma? Vuoden 2006 festivaali ei tarkalleen ottaen ollut EKEK-tapahtumien alku ja juuri.

Elokuussa 1999 tällä nimellä esiintynyt porukka oli Espoo Ciné -festivaalin yhteydessä järjestänyt tapiolalaiseen Dico-kellaridiscoon ”maailman parhaan elokuvan” valintatilaisuuksien sarjan, jossa kansa pääsi katsomaan ja äänestämään videotykillä esitettyjä VHS-elokuvia Shogun Assassin, The Human Tornado, Docteur Jekyll et les femmes, Saigonin Cobra, Soturi ja sokea miekkamies ja Kaasukuningas eli King Frat.

Voiton korjasi Shogun Assassin.

twin

Kaiken kaikkiaan hyvät kekkerit ja sopivan iisi meininki”, nimimerkki Red Right Hand luonnehti Kino Engelin yllätyksiä Elitisti-foorumilla. ”Tuli mieleen jotkut ekat nv:t. Leffojen häiriintyneisyystaso oli kauttaaltaan varsin kova.”

Sika-konsepti toimii loistavasti!” Jarkko Kuittinen intoili ja Jumbu oli päätynyt samoille linjoille:

Minullekin sopi oikein hyvin tämä ”ei kerrota mitään”-linja. Tosin menomatkalla sitä junassa ehti miettiä, että onko järkeä matkustaa yli viisi tuntia katsomaan sikaa säkissä. Sunnuntaina päivällä olin kuitenkin selkeästi sitä mieltä, että kannatti luottaa järjestäjien makuun.

Yllätysten yö ilahdutti myös nimimerkki Yotsuyaa: ”Täydet pisteet festarin konseptille, täähän oli kuin lapsuuden joulut kun leffa alkoi pyöriä ja jännitti että mikä ylläri sieltä taas tulee!”

Edistämiskomitean äänitorvi Antti Tohka yhtyi keskusteluun, jahka Kino Engelin siivous ja muut loppukuviot oli hoidettu.

Tässä vaiheessa oli jo selvää, että jatkoa kannattaisi järjestää.

”Kiitoksia yleisölle. Sotkuakin oli tavallista huomattavasti vähemmän, joten komitea pääsi melko vikkelästi kaljalle. EKEK:n 20 vuotisjuhlia vietetään heti kun sopiva rako ilmaantuu, viimeistään kuitenkin vuoden päästä.”

Viestiketjusta käy ilmi, että EKEK-festivaalin ”neitsytmatkalle” osallistui myös muiden elokuvafestivaalien lähettiläitä.

Kiitos vielä järjestäjien kannalta illan hauskimmasta yllätyksestä eli Vinokinon ja Nainen vai artisokan vodkalahjasta”, toinen järjestäjä Lauri Lehtinen kirjoitti 5.6.2006.

twin

KYMMENEN VUOTTA Kino Engelissä koetun ”Elokuvakulttuurin riemuvoiton” jälkeen Elokuvakulttuurin edistämiskomitealla on käytössään isommat puitteet ja laajemmat elokuvavalikoimat. Pulina on siirtynyt Elitististä Punk in Finlandiin ja muualle sosiaaliseen mediaan. Mutta ilmassa leijuvat pitkälti samat kysymykset kuin keväällä 2006.

Onko mitään järkeä tulla katsomaan sikaa säkissä? Kannattaako tällaisten järjestäjien makuun luottaa sokeasti?

Vastaus löytyy kesäkuussa elokuvateatteri Orionista, mikä se sitten kenellekin on.

Antti Tohkan 28.3.2006 kirjoittamiin saatesanoihin ei ole paljoa lisättävää.

Selvennykseksi vielä. Tapahtumassa näytetään kunnon leffoja FILMILTÄ, eikä mitään Star Wreckkejä tms. vastenmielisiä pelleilyitä.” 

”Elokuvakulttuurin edistämiskomitea toivottaa kaikki täysi-ikäiset elokuvakulttuurin edistäjät ja ystävät tervetulleiksi.” 

Elokuvakulttuurin edistämiskomitea EKEK esittää neljän pitkän elokuvan sokkomaratonin elokuvateatteri Orionissa 4.6.2016 klo 23–07. Elokuvat paljastuvat vasta näytösten alkaessa.  Lippu 24 € / KAVIn klubikortilla 18 € myynnissä 4.6. klo 23 saakka • K18 • KAVI 35 mm.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s